Ambulante ondersteuning is erop gericht om de ontstane beperkingen als gevolg van een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking op te heffen, te verminderen of er leren mee te leven.
Uitgangspunt van de begeleiding is zowel de fysieke (aanwezig in de samenleving), functionele (gebruikmaken van voorzieningen) als sociale integratie (gelijkwaardig in de samenleving) te bevorderen. Hierbij proberen wij de weerbaarheid van u als cliënt te vergroten.
Dit doen wij door ondersteuning te bieden bij:
- wonen en werken;
- omgaan met vrije tijd;
- praktische zaken (zoals structuur in het dagritme geven en omgaan met geld);
- ontwikkelen en onderhouden van sociale contacten;
- verantwoordelijkheid nemen voor keuzes;
- zoeken naar oplossingen voor problemen en inzicht krijgen in de problematiek die er speelt;
- onderlinge communicatie verbeteren.
Hoe u zich kunt aanmelden voor de ambulante ondersteuning hangt af van uw situatie. Neem hiervoor contact op met één van onze hulpverleners. Zij kunnen u hierover meer vertellen en na de intake eventueel aanmelden voor een begeleidingstraject.
Tijdens de intake mag u uiteraard een familielid, vriend of kennis meenemen en wordt gekeken wat u zelf nog kan doen en waar mensen uit uw omgeving mee kunnen ondersteunen.
Ambulante ondersteuning is sinds 2015 bij de gemeenten ondergebracht en wordt sindsdien vergoedt vanuit de WMO. Afhankelijk van uw inkomen en het aantal uren verleende begeleiding betaalt u een eigen bijdrage. Deze regels veranderen m.i.v. 2017.
Via de website van het CAK kunt u uw eigen bijdrage berekenen indien dat voor u van toepassing is. Tijdens de intake wordt u ook hierover geïnformeerd.